Groots fotograaf en altijd zichzelf

Expo Patrick De Spiegelare - Martens (foto: Patrick De Spiegelaere)Zwart-wit, treffende foto’s waarbij tekst een nutteloos aanhangsel zou zijn. Als Patrick foto’s maakte, viel daar weinig aan te sleutelen. En maar best ook, want de wereldmuzikant, de eenzame sloeber of de verwarde kunstenaar waren alleen maar minder kleurrijk geworden. Patrick liet ze in hun waarde, juist het menselijke haalde hij meesterlijk naar boven.

Patrick De Spiegelaere had de kunst om op de ‘verkeerde’ plaats te staan. Zoals die foto van openingsceremonie van het Brusselse autosalon in 1990. Op de foto herkennen we de toenmalige Prins Albert en premier Wilfried Martens. Albert kwijt zich voorbeeldig van zijn taak maar Martens heeft enkel en alleen oog voor de mooie Miss Moskou.

Piet Piryns, ex-redacteur van Knack: ‘Patrick maakte geen foto’s maar ‘beelden’, en om ze vorm te geven, gebruikte hij stukjes werkelijkheid. Dat konden mensen zijn, maar ook landschappen, of verlaten straten. En in die straten fotografeerde hij dan de tijd: vijf uur ’s ochtends. Op druk bezochte persconferenties stond hij altijd een beetje bezijden de fotografenmeute. Hij was een meester in-het-de-andere-kant-opkijken.

Een brief van schrijver Tom Lanoye: ‘Een man waar ik naar opkeek, en waar ik steeds naar uitkeek, de vele keren dat ik het voorrecht had met hem te mogen samenwerken. Sommige van de meest dierbare foto’s van mezelf – vergeef me deze ijdelheid – zijn gemaakt door Patrick. Mag ik nog iets ijdels zeggen? Ik kan niet stoppen met schrijven, namelijk. Als ik stop is het afscheid echt daar. En het ging al zo onduldbaar snel. Opnieuw die ijdelheid. Ik ben één van die mensen die een fotograaf niet alleen kan beoordelen op zijn foto’s, maar ook op zijn hele manier van handelen. Ik heb er intussen al honderden weten passeren, in mijn huiskamer, in mijn studio, op de meest onwaarschijnlijke locaties. En geloof me, na een tijdje zie je het wel. Wie het kàn en wie niet. Wie zelf poseert, als topfotograaf. En wie er echt één is. Die hoeven niet te poseren. Die zijn het. Patrick hoefde niet te poseren. Hij was echt. Hij was top.’

foto rechts: (c) Patrick De Spiegelaere

 
 

Contactgegevens

Contactpersonen

    • Piet De Meester
    • T 050 72 89 48