Dag van de Armoede

18
okt
2019

Het gemeente- en OCMW-bestuur organiseerde deze week in het kader van de internationale Dag van de Armoede volgende initiatieven:

De Scheve Tafel

Personeel van het gemeente- en OCMW-bestuur, burgemeester, schepenen en raadsleden werden uitgenodigd naar de Scheve Tafel op maandag 14 oktober. De inschrijving bedroeg € 5 voor de lunch. Iedereen trok bij het binnenkomen een lotje met een woord op. Elk woord vertegenwoordigde een groep: 

  • Samen: De minderheid van de bevolking behoort tot de bovenklasse. De deelnemers die het lotje 'Samen' trokken, kregen een uitgebreide driegangenmenu als lunch.
  • Tegen: De grootste groep van de bevolking behoort tot de middenklasse. De grootste groep trok dus het lotje 'Tegen'. Zij kregen soep met balletjes en stokbrood als lunch. 
  • Armoede: 20% van de bevolking is arm en kan zich niet dagelijks een maaltijd met vlees of vis veroorloven. 20% van de deelnemers van De Scheve Tafel hadden een lotje met het woord 'Armoede'. Zij kregen rijst en water als lunch. 

Heel wat deelnemers namen ook een bijdrage mee (kaarsen, tassen, borden, fotokaders,…). De opbrengst van De Scheve tafel en de ingeleverde materialen werden gebruikt om goodiegbags te maken. Deze goodiebags werden tijdens de sociale superette verdeeld aan cliënten van het OCMW.

Sociale superette

Op donderdag 17 oktober werd in het kader van de Dag tegen Armoede een extra pakket meegegeven aan de bezoekers van de sociale superette. Naast een voedselpakket werd een goodiebag gegeven met verzorgingsproducten, een drinkfles, een bewaardoos, afwasmiddel en een herbruikbare winkeltas. Daarnaast konden de deelnemers nog een voorwerp kiezen uit de ingezamelde materialen tijdens De Scheve Tafel.

Een wit geknoopt laken

Als teken van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting hingen er donderdag 17 oktober witte lakens door het raam van enkele gemeentelijke gebouwen, waaronder het OCMW-gebouw. De knoop in het laken staat symbool voor de armoede en de problemen waarmee mensen worstelen, maar het laken uit het raam symboliseert de ontsnapping uit deze uitzichtloze situatie.